Cel mai bun cozonac cu nuca, cacao si rahat

 

Inainte de a va specifica care sunt ingredinetele pentru cozonac as vrea sa va impartasesc cateva din secretele cozonacului meu.

  • In primul rand toate ingredeintele pe care le veti folosi trebuie sa fie la temperatura camerei.Eu le asez pe toate intr-un lighean, si le pun intr-un loc ferit de curent din casa chiar cu o seara inainte de prepararea cozonacului.
  • In bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu exsite curenti de aer, aluatul de cozonac este foarte sensibil, de aceea are nevoie de liniste si caldura cand este preparat.
  • Faina se va cerne de 3 ori, pentru un aluat pufos trebuie sa aeram bine faina.
  • Textura aluatului contaza foarte mult, de aceea se framanta incet si domol, nu brutalizezi aluatul, il framanti mai mult cu degetele….Ca sa stii cand sa te opresti in framantat – in momentul in care alautul se dezlipeste de pe marginea ligheanului si are in consistenta lui basici de aer.El trebuie sa fie lipicios de maini dar sa se dezlipeasca de pe marginea vasului in care se framanta.
  • Nucile din umplutura puteti sa le opariti un pic in lapte pentru scapa de gustul amarui
  • Compozitia umpluturii nu trebuie sa fie nici prea uscata dar nici sa curga…

Ingrediente:
Aluat:

faina- 1kg,
drojdie proaspata – 3 cubulete/ 75 gr,
lapte- 500 ml,
ulei- 100ml
zahar tos – 250 gr,
galbenusuri – 7
esenta de rom – 2 fiole,
coaja rasa de la o lamaie,coaja portocala confiata
3 plicuri de zahar vanilat,
sare – o lingurita;

Umplutura:

nuca macinata – 250 gr,
lapte – 4 linguri,
zahar tos – 5 linguri,
esenta de rom – o fiola,
cacao – o lingura cu varf,
Optional: rahat – 100 gr, mac.

 


Mod de preparare:

Aluat:

In primul rand trebuie sa facem MAIAUA asa cum se obisnuite in cazul aluaturilor dospite.
Luam un bol, punem 5 linguri de faina, luam o ceasca de lapte cald in care am dizolvat zaharul si drojdia, punem amestecul peste cele 5 linguri de faiana din bol amestecam bine, acoperim cu un servet curat si punem amestcul sa creasca intr-un loc ferit timp de 30min minim.

Intre timp separam ouale, frecam galbenusurile cu sare, coaja rasa de lamaie, aromele.Incalzim laptele cat sa fie caldut in care topim zaharul.Incalzim si uleiul intr-o craticioara. Cand il veti folosi aveti grija ca nu trebuie sa fie fierbinte,ci caldut!

Separat in alt vas punem nuca macinata cu cuele 4 linguri de lapte firbinte, pentru a scoate acel gust amar.

Intr-un vas destul de incapator, punem faina cernuta amestecata cu coaja portocala confiata, in mijlocul careia facem o gaura unde punem maiaua, laptele cadut si ouale.Amestecam aluatul incet cu varfurile degetelor.Framantatul aluatului dureaza aproximativ 30 min, iar miscarile nu trebuie sa fie bruste, totul fiind facut cu gentilete. Cand aluatul incepe sa se lege se adauga treptat uleiul.Se continuă framântarea pînă când coca face băşici. Aluatul rezultat nu trebuie să fie tare ci, mai degrabă, mai mult moale.Cand vedeti ca aluatul se dezlipeste de pe peretii vasului este gata! Puneţi vasul cu aluatul, la dospit la un loc cald, vreme de cel puţin un ceas. Timp suficient să lucraţi umplutura.

 

Umplutura:

Pentru umplutură, luam nuca macinata care a fost deja oparita in lapte, dizolvam zahărul si zahărul vanilat peste nuca.La final adăugaţi şi cele două linguri de cacao şi stafidele. Bateţi restul de albuşuri şi amestecaţi spuma obţinută cu restul ingredientelor de umplutură. Răciţi umplutura înainte de a o folosi.
(Daca vi se pare ca umplutura este prea uscata … mai adaugati putin lapte)

Preincalzim cuptorul la 180 de grade si incepem etapa de asamblare.

După ce aluatul a dospit luaţi vasul şi impartim aluatul in 2 parti egale pe o suprafata unsa cu putin ulei, intindem foaia de aproximativ 5 cm grosime. Nu întindeţi împlutura până la marginea foii pentru a putea să o rulaţi mai apoi.. A doua parte urmeaza acelasi curs.Umplutura de nuci se intinde pe amandoua, rahatul taiat cubulete se aseaza peste amandoua foi si se ruleaza fiecare in parte. Apoi, puse una langa alta, se unesc varfurile si le impletim intre ele. Dupa cum vedeti eu am facut si un cozonac mai simplu doar cu rahat fara alta compozitie.

Intr-o tava cu hartie de copt, asezam cozonacul, ce va deveni in curand un superb cozonac pufos cu nuca, si il ungem cu galbenus, iar deasupra presaram putin mac sau zahar. Se lasa inca 10-15 min in tava, pentru a se linisti si a creste un pic, dupa care il punem la cuptor. Timp de 20 de min. nu se va umbla in cuptor, iar dupa expirarea timpului, pur si simplu, focul il micsoram pana la 160 de grade de la 180 de grade cat a fost preincalzit cuptorul. Mai lasam maxim 40 de minute la aceasta temperatura constanta de 160 de grade.Daca vi se pare ca intre timp cozonacii capata o culoare prea inchisa putem sa le punem peste o foaie de hartie de copt, astfel nu vor iesi arsi. Verificam cozonacul pufos cu nuca daca este copt bine cu ajutorul unei scobitori.

Cozonacii nu se scot din tavă decât după 15-20 de minute şi, implicit, nu se taie când sunt fierbinţi.Asezam cozonacii pe un fund de lemn, ii invelim cu un prosop, ii lasam sa raceasca, iar spre final ii invelim intr-o folie transparenta, asa isi vor ramane pufosi, fara a se intari.

 

Va urez sa aveti pofta si va doresc un Paste Fericit alaturi de cei dragi!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s