Paine de casa

 

 

Timp de preparare: 1h
Calorii / 100g: 260

 

INGREDIENTE

1kg faina
2-3 cani apa calduta
2 cubulete de drojdie de 19g
2 lingurite de sare
5 lingurite zahar
5 linguri de ulei

CUM SE FACE

Asa cum ne-am obisnuit, la produsele din aluat dospit trebuie sa facem mai intai MAIAUA.
Din drojdia zdrobita si amestecata cu zahăr, adaugam 2-3 linguri de faină ?i 1 ceasca de apă caldă. După 5 minute trebuie să crească rapid.

Făina, care este musai la temperatura camerei, se cerne si se pune în castron unde se face la mijloc o gaură în care se pune maiaua ?i cinci linguri de ulei, sare după gust. În vasul în care s-a făcut maiaua se toarnă apa calda, nu prea fierbinte, ca să se ia restul de maia de pe pere?i ?i se toarnă peste făină câte pu?in. Se frământă pana coca se dezlipe?te u?or de pe mână, frământatul se face prin mi?cări de rota?ie de jos în sus, usor fara a brutaliza aluatul.Tot acest procedeu dureaza in jur de 10-15min.Se acoperă castronul cu o pânză, se pune la loc cald fără curen?i de aer in jur de 30min.

Se scoate aluatul din castron se portioneaza in 2 parti egale, fiecare bila de aluat se mai framanta un pic dupa care se pune in tava de copt si le lasi inca vreo 10 minute sa creasca. Se dau la cuptor pentru 40-50 min la 180*.
Secret:

Dupa ce ati scos painea din cuptor luati putina apa si cu mana usor udati coaja, apoi acoperiti painea cu un servet gros si lasati-o sa se raceasca.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s